Dags att bryta tystnaden

Debattartikel i Upsala Nya Tidning 27/12 2017 av Afasiförbundet, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Autism- och Aspergerförbundet och FUB om kvinnor med funktionsnedsättning i #metoo-debatten.

Många kvinnor har svårt att kommunicera, förstå och bli trodda när de försöker uttrycka sina erfarenheter av förtryck och sexuellt våld. Dessutom är kunskapen hos olika myndigheter om hur dessa kvinnor ska kunna göra sig hörda och anmäla våld skrämmande låg. Ändå är många flickor och kvinnor med kognitiva-, psykiska och kommunikativa funktionsnedsättningar mer utsatta för brott än andra.

Metoo-uppropet i Sverige bygger på slutna Facebook-grupper med flickor och kvinnor som delger varandra sina erfarenheter av förtryck och sexuellt våld. Hur gör de grupper som har svårt att skriva, läsa och använda digital teknik men ändå har en historia att berätta? Hur kan de grupper som använder alternativ kommunikation få stöd att uttrycka sig? Vi vill uppmärksamma rätten att få stöd att kommunicera och uttrycka sig på sina egna villkor.

Brotten är många mot flickor och kvinnor i våra grupper. Det handlar både om ett utbrett förminskande av personer där många behandlas som mindre värda och blir pratade över huvudet på. Inte blir lyssnade på. Och det handlar om våld, sexuellt våld och utsatthet. Flickor och kvinnor i våra grupper utsätts i skolan, på arbetsplatsen, i skolskjutsar, i färdtjänstbilar, inom vården, inom psykiatrin, av personliga assistenter, av hemtjänstpersonal, på krogen, i boendet, i familjer och nära relationer.

Flera kartläggningar och projekt har lyft fram fakta utan att det händer just någonting. Några exempel:

Det är dags för en ordentlig kompetenshöjning hos rättsväsendet, socialtjänsten, polisen och andra myndigheter så att det blir möjligt att prata om och anmäla brott med alternativ kommunikation och kognitivt stöd. Att brottsoffer ges tid att uttrycka sig och bli förstådda. Att brottsoffer med olika funktionsnedsättningar blir behandlade med respekt och blir trodda när de berättar. Det är hög tid att det rensas upp bland våld och utsatthet också bland de grupper som har svårt att kommunicera kring vad de har varit med om.

Berit Robrandt Ahlberg, vice ordförande Afasiförbundet
Maria Lundqvist-Brömster, ordförande Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft
Anne Lönnermark, ordförande Autism – och Aspergerförbundet
Lillemor Holgersson, förste vice ordförande FUB, För barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning

3 thoughts on “Dags att bryta tystnaden

  1. Jag vill slå ett slag för vårt arvsfondsprojekt Bildsamt – bilder som stöd i samtal om våld. Syftet är just att underlätta för den som har kommunikationssvårigheter att kunna prata om våldssituationer och även få möjlighet att lära sig om vad som är ok och inte. http://www.bildsamt.se

  2. Bra att ni lyfter frågan,men ni har glömt en sak.Det är inte bara flickor och kvinnor som blir utsatt utan även pojkar och män med samma funktionshinder. Det stämmer att de inte blir lyssnade på och att det är svårt att väcka åtal med bristande bevisning.När jag och en annan mamma lyfte frågan i början av 90-talet klarade inte föräldrar av att höra att detta förekommer.jag åkter runt på olika dagliga verksamheter och såg olika konstnärliga uttryck.Det var flera som visade att de varit med om våld och t om övergrepp.Men det tystades ned.Det fanns inte några behandlingsmetoder och när jag försökte lyfta frågan politiskt i riksdagen via en annan politiker så var det också svårt att få fram detta såtabubelagda ämne.Det är lättare att tala om tabun utan kommuniaktaionssvårighter.Men det jhhär är så askyvöärt så det finns inga behndlingsformer.Det är bara vidrigt.Tyvärr finns det personer som utnyttjar detta med att tjäma pengar på att förgripa sådana barn.Det tjänar sstora pengar .

    • Just denna artikel knyter an till #metoo-kampanjen som handlar om kvinnor där även funktionshinderperspektivet måste in men självklart är det viktigt att också belysa utsatthet ur ett bredare perspektiv. Det ena utesluter inte det andra. Förhoppningsvis leder denna kampanj till att man öppnar ögonen för frågan generellt, oavsett vem som är offer.

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s