Förslag på förbundets Almedalsseminarium: LSS-lyft för politiker och tjänstemän

–  Det behövs ett LSS-lyft, en utbildning för politiker, handläggare och chefer i kommunerna om LSS.  Jag tror faktiskt att många av dem inte känner till syftet och de grundläggande värderingar som ligger bakom lagen. Många är okunniga idag och ser LSS som ytterligare en lag som ska uppfyllas.   Det sa Linnéa Darell, kommunalråd i Linköping, som var en av paneldeltagarna på Autism- och Aspergeförbundets välbesökta seminarium om LSS.

Där bjöds ett spänstigt politiskt samtal på det som moderatorn Mikael Klein beskrev som Almedalens viktigaste seminarium. I panelen fanns, förutom Linnéa Darell, riksdagspolitikerna Lennart Axelsson, S, och Magnus Sjödahl, KD, SKL:s representant Marie-Louise Fransson Forsberg och Autism- och Aspergerförbundets ordförande Eva Nordin- Olson.

LSS kom 1994 och seminariet inleddes med en tillbakablick på i vilket sammanhang lagen kom till. Sen 1975 pågick då en rörelse där man allt mer ifrågasatte de stora institutionerna mer ville värna rätten att leva ett liv som andra, ett liv med god livskvalité. Nu finns många signaler om att lagen inte fungerar som det var tänkt. Ekonomin och domstolsutslag avgör i allt större utsträckning LSS-mål och i en SRR-enkät säger 6 av 10 av landets socialchefer att de inte anser sig kunna leva upp till LSS.

Nu 2013 i Almedalen rörde sig debatten över stora områden, om LSS fungerar eller inte, om kommunernas ekonomi och om det faktum att allt fler mål avgörs i domstol. En engagerad publik gjorde inlägg under hela seminariets gång. Här kommer ett axplock av citat:

-Tillämpningen gör att lagen urholkas . Politikerna tar inte det ansvar de borde utan det läggs över på tjänstemän. Intresset är över lag lågt bland kommunpolitikerna där man hellre pratar äldrevård och hemtjänst än personer med funktionsnedsättningar, sade Eva Nordin-Olson.

– Ja, det handlar om ekonomi och om att tillämpningen är orättvis över landet. Kommunerna har ont om pengar, och då vill man också testa gränser för vad ens ansvar går sa SKL-representanten Marie-Louise Forsberg Fransson. Hon förespråkade  också att staten ska ta över huvudmannaskapet för LSS.

– Hur blir det då – ska våra medlemmar bli statens medborgare då, en särskild sorts medborgare? Är det att leva som andra? Vad händer då med fritid, kultur, skola och tillgänglighet – områden som kommunen ansvarar för idag? Vi tycker att man i stället ska titta på ett system med kommunalt basansvar med ett högkostnadsskydd, där staten går in och täcker  kostnader över en viss nivå, sa Eva Nordin-Olson.

Lars Lööw, tidigare Handikappombudsman, satt i publiken, och kompletterade:

-Jag trodde att kommunerna och SKL någon gång skulle släppa kampen om det kommunala självstyret, LSS är ju en rättighetslag.

Eldunderstöd kom också från hans företrädare på posten Inger Claesson Wästberg:

– Det här handlar framför allt om grundläggande attityder om ovilja. Kommun-och landstingsförbunden var emot lagen från början och är det allt jämnt.

– Lagen är inte o tydlig. Nu när den visar sig fundera på ett annat sätt än det var tänkt är det dags för politikerna att visa ledarskap. Ni måste alla ta ert ansvar i detta, dundrade hon.

Mathias Blomberg, advokat, kompletterade:

-Som jurist är jag väldigt förvånad över att kommunerna driver sak i domstol och anlitar externa jurister för att försvara de beslut man fattat. Vi ser flera exempel på det och jag tycker nog att man kan säga att SKL ligger bakom en del av de ändringar i praxis vi nu ser.  Vi ser ingenting som tyder på att man vill värna intentionerna i LSS.

Vad gör då panelens politiker efter seminariet – tar de det ansvar som Inger Claesson Wästberg efterlyste? SKL:s representant lovade att lyfta frågan nationellt. Alliansens representant lovade att göra vad han kunde för att lagens intentioner ska bli verklighet, den socialdemokratiske representanten efterlyste politiskt ledarskap och Linnéa Darell som är folkpartistiskt kommunalråd i Linköping efterlyste en kompetenssatsning. Kanske läge att följa upp och se vad som faktiskt har hänt om ett år?

Anna Calissendorff

Förbundssekreterare som njöt av sena cykelturer hem till stugan efter intensiva dagar i Almedalen.

Annonser

One thought on “Förslag på förbundets Almedalsseminarium: LSS-lyft för politiker och tjänstemän

  1. Ping: De små mötena | autismasperger

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s