Ett litet brandtal om inkludering

Tänk vad man kan få vara med om när man är på disputation! Mitt i en akademisk diskussion om statistiska metoder, relevans och psykometri får vi lyssna till ett litet brandtal om inkludering. Hör här:

-Problemet är att vi inte har definierat vad vi menar med inkludering. Där finns en risk, menar vi att inkludering betyder att det ska vara lika för alla? Det tror jag inte på, inte när det gäller elever med autism. Där behövs det generellt mer anpassningar än idag så att eleverna med autism får ta del av kunskap och träna socialt samspel i former som passar dem, sa Marita Falkmer, hon som disputerade.

Hennes avhandling? Den handlar om delaktighet i grundskolan för elever med autismspektrumtillstånd och har både en fin titel och ett intressant innehåll. Är du intresserad så finns det mer information om den här.

Ett sätt att öka delaktighet är att arbeta i klassen för att öka förståelse för att man kan tänka och uppleva världen på olika sätt. Hur gör man då, undrar många lärare? Jo, snart kommer intresserade lärare att kunna ta del av ett praktiskt och lättillgängligt material att använda när man vill arbeta med att öka förståelse och delaktighet. Ett material som Marita tagit fram och testat i flera klasser i samband med sin studie. Mer information om det när det är klart.

På disputationsdagen njöt jag av den intressanta studien och av att opponenten professor Sven Bölte ställde frågor som vidgade perspektivet, frågor om bl a de nya diagnoskriterierna DSM 5 och, som sagt, om inkludering.

–  Det är ju en politisk fråga, men jag vill gärna veta hur du ser på det, sade han. Och fick, som sagt, ett litet brandtal till svar.

Anna Calissendorff

förbundssekreterare i Autism- och Aspergerförbundet

Annonser

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s