Önskelista

I jultider finns det anledning att önska sig saker. För att veta vad man önskar sig så kan det vara bara att skriva en lista. Som ordförande i Autism & Aspergerföreningen i Stockholm formulerar jag nedan några önskningar.

Att företag tänker nytt

I november var forskaren Robert Evert Cimera från Kent State universitet i Stockholm och höll ett antal föredrag.  Hans budskap, som grundade sig i resultat från olika studier, var att samhället tjänar på att personer med funktionsnedsättning deltar i arbetslivet. Det kanske låter som en självklarhet, men det intressanta är att han presenterar hur det ska gå till. Cimera har påvisat att Supported Employment är en effektiv metod för detta ändamål. Supported Employment innebär att en person börjar arbeta på en arbetsplats och får handledning direkt på denna arbetsplats. Det visade sig i Cimeras studier att denna metod var samhällsekonomiskt lönsam jämfört med andra metoder som inte var kopplade till den reguljära arbetsmarknaden. Att satsa på att få en fungerande arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning är på den politiska agendan. Nu krävs också att företag öppnar upp och tänker nytt kring denna fråga.

De etiska kommunerna.

När julledigheten är slut så kommer tjänstemän och kommunpolitiker tillbaka med ett nytt perspektiv på LSS. Ett perspektiv som präglats av att de ätit mycket pepparkakor och därför börjar handla rätt. Det innebär att man inte gör en kollektiv indragning av kontaktpersoner med hänvisning att man får det stödet i gruppbostaden. Man läser inte heller dunkla domar i de högre förvaltningsdomstolarna som att de ska gälla alla. Man letar inte efter kryphål och luckor i lagen.  Man handlar helt enkelt etiskt, man tar beslut utifrån målsättningen med lagstiftningen. Besluten baseras i sin tur på en individuell bedömning.

De uppskattade förvaltningsrätterna.

Eftersom Sverige har 290 kommuner så kan det trots min önskan finnas en och annan kommun som inte kommer handla etiskt. Det är då jag önskar att vi har de uppskattade förvaltningsrätterna. Dit vänder man sig när man anser att kommunens beslut är fel. Där vet man att man får en rättvis och upplyst bedömning som baseras på de viktiga principer som bär fram LSS. Detta i sin tur innebär att kommunerna inte kommer att kunna hänvisa till de dunkla domar som nu tillämpar sönder LSS. Det är då vi har återtagit LSS.

Till sist önskar jag alla bloggläsare en god jul och ett gott nytt år.

Emanuel Mörk

Som förutom att vara starkt engagerad i frågor som rör LSS-lagen dessutom är ordförande i Autism & Aspergerföreningen Stockholms län

Annonser

One thought on “Önskelista

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s