Olika men ändå så lika

Autism finns världen över, och människor med autism lever under olika himlar. Många har det bra medan andra har det förfärande svårt.  Ändå slås jag ibland av hur mycket som är lika oavsett var i världen man befinner sig.

–  Kunskap och acceptans, det är det vi strävar efter, säger till exempel pappa Kapendra i Nepal. Vi vill sprida kunskap så att föräldrar accepterar sina barn med autism, att lärare accepterar sina elever med autism och att folket i Nepal accepterar personer med autism.

Det är målsättningen för den lilla aktiva föreningen Autism Care Nepal där pappa Kapendra sitter i styrelsen. Jag besökte dem i november och blev imponerad.  Nepal är ett av jordens fattigaste länder, men mycket av det Kapendra och hans kamrater i föreningen beskrev lät välbekant. Precis som på många andra håll är det också här engagerade föräldrar som tillsammans med en handfull lika hängivna professionellt verksamma driver utvecklingen framåt.

I ett land med 30 miljoner invånare är Autism Care Nepal med sina 200 medlemmar en oas av kunskap och engagemang. På bara några år har man startat ett center där man bedriver en 12-veckorsutbildning för mamma-barn och har en liten skola för åtta barn.  Dessutom bistår man vid utredningar eftersom den enda person som kan diagnosinstrumentet ADOS i landet finns vid föreningens center.

För flertalet med autism i Nepal är läget ett helt annat: de göms undan, och har vare sig diagnos eller stöd från samhället. Barn som är annorlunda ses ofta som ett straff för synder begångna i ett tidigare liv. Autism är ett okänt begrepp för de allra flesta.

Inte heller pappa Kapendra, som är läkare, eller hans fru Sunita med samma yrke, hade hört talas om autism när de började fundera över sonen Trits beteende och annorlunda språkutveckling.

De sökte kunskap och nu brinner de för att göra det bättre, inte bara för sin egen son, utan för alla personer med autism i Nepal.

Anna Calissendorff

Förbundssekreterare i Autism- och Aspergerförbundet och mamma till en vuxen son med autism, utvecklingsstörning och epilepsi

 

Annonser

One thought on “Olika men ändå så lika

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s