Var försiktig med orden

Annorlunda.Tillstädes.Eljest. Speciell.Udda

Konstig. Knepig. Säregen.

Funktionshindrad.

Det finns så många ord för den som inte passar in i mallen.

Kärt barn har många namn- och det gäller i högsta grad våra ungar med en diagnos i pannan. Vad väcker de här orden för känslor hos dig? Vilka bilder ser du?

Jag slår bakut mot ordet funktionshindrad. Det antyder att min dotter är ett hinder. För mig, för oss, är hon inget hinder utan en möjlighet.

Jag är allergisk mot ett ord som sätter etiketter på människor och förminskar. Ett fyrkantigt språk väcker fyrkantiga tankar.

Vi ska vara varsamma med språket – orden är meningsbärare som styr våra tankar.

Att ha orden i sin hand är att kunna påverka. Med orden man kan lätt höja eller sänka en människa. Så synd då att fyrkantiga ord ofta används i beskrivning av våra barn. De är ju unika!

I blommornas värld är en sällsynt art ofta fridlyst. Jag vill att vi ser på våra barn med diagnos som sällsynta blommor. Som de unika växter de är kommer de att blomma vackrare och med mer sällsam färg än andra – om vi sköter om dem, vattnar de och ger dem kärlek och näring.

Om de inte vårdas av varsamma och respektfulla händer kan de lätt vissna.

Annika Gelin

mamma till Frida och arbetar som informatör på Arbets- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Annonser

4 thoughts on “Var försiktig med orden

  1. Jag vill också mana till försiktighet med orden och undrar därför vad är det som gör att människor med diagnos inom autismspektrum hellre ses som växter? Vi är människor precis som alla andra. Räcker inte det? Hur ska vi kunna hävda allas lika rätt och människovärde om de, med kanske det största behovet av dessa värderingars förverkligande, samtidigt ses som hörande till växtligheten? Jag tror att det leder helt fel med romantiserande omskrivningar oavsett hur ovanlig eller vacker blomman är som man jämför(s) med. Bättre är att tala klarspråk och vara en människa bland andra människor!

  2. Men i ordet funktionshindrad ligger inte att dottern är ett hinder. Snarare att hon själv är hindrad på något sätt. Sen kan man ju ifrågasätta om hon är hindrad eller inte. Men att den funktionshindrade är ett hinder, tycker jag inte ligger i själva ordet. Snarare att den funktionshindrade är hindrad i sina funkttioner.

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s