LSS- lagen som sällan fungerar

I Almedalen hade Autism & Aspergerförbundet seminariet, LSS-lagen som sällan fungera. Moderator var Elisabeth Sandlund, som annars arbetar på tidningen Dagen. I panelen fanns Kenneth Johansson (c) ordförande i socialutskottet, Lennart Axelsson (S) som är ledamot i samma utskott samt ordföranden för Autism & Aspergerförbundet Eva Nordin-Olson.

Det framkom snabbt att det är illa ställt med LSS, Eva menade att vi går mot ett ifrågasättande av denna fantastiska lag. Världens bästa lag. Men när hon numera är utomlands är hon inte längre stolt när hon talar om lagen. De två politikerna från socialutskottet instämde i att tillämpningen av LSS har i många fall hamnat snett. Men samtidigt påpekade de att det fungerar för många.

Vad kan staten göra för att förbättra inom LSS? Kenneth Johansson menade att det handlar om att göra riktlinjer och föreskrifter, han menade också att om man inte får insats ska man överklaga till förvaltningsrätten. Men han fick mothugg av moderatorn som menade att rättstillämpningen inte fungerar och att det är svårt att få rätt. Hon hänvisade till FUB i Stockholms läns rapporter om LSS-domar, den senaste rapporten visade att när det gällde ledsagning och kontaktperson (2011) i förvaltningsrätten fick den enskilde bara rätt i 21 procent av målen, rapporten kan läsas här. RBU:s förbundsjurist var på plats under seminariet och bekräftade bilden av att det är problematiskt att LSS avgörs i rätten. För att ha möjlighet att vinna mål om LSS måste man ha juristhjälp. Lennart Axelsson menade att det är ett tecken på att något är fel, man ska inte behöva anlita jurist för att få stöd.

På seminariet fanns det också en ledamot från socialnämnden i Gotlands kommun. Hon menade att det var frustrerande med alla domar som kommer, domar som går emot intentionerna i LSS. Förvaltningen vill följa dem för att få en liknande tillämpning som andra kommuner. Hon menade att det är fel. Ett exempel är domen om att kommuner inte ska ersätta ledsagares omskostnader, där har Gotland fortsatt betala dessa. Kenneth Johansson sade att Riksdagen ska ändra lagen om man ser att tillämpningen går emot intentionerna alltför mycket.

Kompetensutveckling inom LSS diskuterades, det är uppenbart att behovet är stort och Kenneth Johansson menade att det inte är omöjligt att staten kommer att hjälpa kommunerna med det. Jag menar att det är hög tid för regeringen att initiera ett LSS-lyft, likt det man gjort inom äldreomsorgen, att ge kommuner stimulansmedel för kompetensutveckling.

Staten kan ge förutsättningar men det är i kommunerna som en förändring måste ske, det är där som man dagligen tar beslut om LSS. Som Eva Nordin-Olson sade på seminariet, det handlar om anständighet, om hur vi vill värna om människor i vårt samhälle.

Emanuel Mörk

Som förutom att vara starkt engagerad i frågor som rör LSS-lagen dessutom är ordförande i Autism & Aspergerföreningen Stockholms län

Annonser

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s