Vems behov – våra eller kommunens?

”Vi har haft kortis för vår flicka i flera år, ett kortis vi var nöjda med och där hon trivdes. Men kommunen var inte nöjd. Kortis var inte längre det bästa för vår dotter och oss, sa man.  Bättre, tyckte kommunen, om en person kom hem till oss och var tillsammans med vår dotter där.

Så där är vi nu. Kortishelgerna har krympt till lördageftermiddagar och varannan lördag kommer rara Emma, som är just rar och vill väl. Men… det är ändå en helt annan sak än ett väl fungerande kortis.

Vår flicka saknar aktiviteterna på kortiset och vi saknar att kunna slappna av i vetskapen om att hon har det bra och gör roliga saker.  Allt för ofta sitter vi hemma och lyssnar, vad gör de egentligen därinne och varför låter det så konstigt? Det kanske inte funkar riktigt bra det här med Linda?  Visst kan vi åka iväg och handla eller hälsa på vänner men vi vill kunna koppla av hemma också.”

Så berättar Lisa, en av dem som svarat på förbundets LSS-enkät. Och hon är inte ensam. Alldeles för många delar hennes upplevelse av att inte få den hjälp man behöver och har rätt till.

LSS är en bra lag, men de fina formuleringarna om till exempel ungdomars behov av frigörelse och anhörigas behov av att kunna leva ett tryggt och aktivt liv, verkar inte gälla ute i verkligheten. Inte i alla kommuner, i alla fall.

Visst finns det kommuner som fungerar väl och personer som får bra insatser. Men alldeles för många säger som Lisa: det verkar inte vara våra behov som styr utan kommunens.

Anna Calissendorff

är förbundssekreterare och mamma till tre vuxna barn. Äldst är Staffan med autism, utvecklingsstörning och epilepsi.

Annonser

One thought on “Vems behov – våra eller kommunens?

  1. Tyvärr alldeles för sant…bor i en kommun där korttids är rena rama förvaringen och inget annat. Sonen vantrivs, jag mår dåligt av at lämna honom där och efter 9 månader med 6 närverksmöten är det fortfarande samma problem som diskuteras på varje möte 😦

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s