Möten med ungdomar

Under april och början på maj har Hanna Danmo Källman och jag varit runt i Stockholm och Uppsala och träffat elever på gymnasieskolor med inriktning Aspergers syndrom.  Vi har pratat om hur det är att vara ung idag med autismspektrumtillstånd. Det har varit spännande samtal om skola, framtid och identitet. Som förväntat har tankar, åsikter, framtidsplaner och drömmar gått isär lika mycket som på vilka andra gymnasieskolor som helst.

Det har varit roliga möten. Men allt har inte varit roligt. I samtliga grupper vi träffat har elever berättat om mobbing, utanförskap och upplevelser av misslyckande från tidigare skolgång. Många har betalat ett mycket högt pris för att gå i ”vanlig” skola.

– Det är ingen vanlig skola, sade en elev. Jag har gått där och det är en galen skola!

De som inte haft sådana upplevelser från grundskolan har varit några få som då oftast redan från skolstart eller tidig skolgång gått i en mindre klass med bättre stöd.

Det har varit inspirerande att träffa ungdomar och höra hur skolan fungerar idag i aspergerklass på gymnasiet, men också smärtsamt att höra när det berättats om tidigare skoltid och om vuxenvärldens svek. Skolan, som ska vara en plats där man växer, utvecklas och lägger grunden för resten av livet, har för många av de elever vi träffat varit en kamp för överlevnad. Ingenting annat. Tills de började i aspergerklass.

Skolorna vi har besökt har varit lite olika och har arbetat på lite olika sätt. Det som förenat dem är möjligheten för elever att gå i en skola med färre elever och mindre intryck, en skola som erbjuder upplevelsen av att bli accepterad för den man är.

Utan att göra några djupdykningar i ideologiska resonemang om inkludering, exkludering och kategorisering kan jag konstatera att jag under vårens skolbesök inte hört någon enda elev säga: ”…och sedan började jag i aspergerklass och då blev det sämre”.

Mats Jansson
är ombudsman på Autism- och Aspergerförbundet

 

Annonser

One thought on “Möten med ungdomar

Lämna en kommentar.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s